Menu:

Weer:

Weer Brussel
© MeteoConsult

Partners:

Bezienswaardigheden in Brussel

Waar je ook geïnteresseerd in bent, in Brussel vind je zeker iets van je gading. Breng een bezoek aan het wereldberoemde Atomium, geniet van het plassende mannenke "Manneken Pis" of kijk een film die wordt vertoond op het grootste IMAX-scherm van Europa.. Van bioscopen tot museums, we hebben echt alle populaire attracties onder de loep gehouden om te zorgen dat je het meeste uit je bezoek aan Brussel haalt. Geniet er van!

Klik op een bezienswaardigheid om er meteen naar toe toe te springen:

 • Atomium
 • Manneken Pis
 • Kerk van de Grote Zavel
 • Museé Horta
 • De Grote Markt
 • Jubelpark
 • Théâtre de la Monnaie
 • Kinepolis
 • Beurs
 • David en Alice van Buuren Museum
 • Koninklijk Paleis
 • De Beenhouwersstraat
 • St. Hubertus Galerij
 • Michielskathedraal
 • Het Atomium
  Anatonium

  Dit monument wordt ook wel de Eiffeltoren van Brussel genoemd. Het symboliseert een ijzerkristal met z'n 9 atomen en dan 165 miljard keer vergroot. Het bouwwerk bestaat uit 9 onderling verbonden bollen, die de vorm hebben van een op een spits staande kubus.

  Men kan ook in het Atomium, een lift brengt bezoekers naar de bovenste bol waar vandaan men een schitterend uitzicht heeft over het Heizel gebied en de stad Brussel. Tevens is er in de bovenste bol een goed buffet restaurant gevestigd.

  Openingstijden: Alle dagen van 10.00 - 18.00.
  Entreeprijzen: Volwassenen: €9,00 en kinderen €6,00

  Metro: Heizel

  Terug naar boven

  Manneken Pis
  Manneken Pis

  Dit standbeeld van de kleine plassende jongen is één van de grootste toeristische attracties van Brussel. Veel mensen weten niet wat het nou precies inhoudt.

  Het is eigenlijk niks meer dan een decoratie op de top van een fontein waar mensen in de Middeleeuwen hun verse water kwamen halen. Manneken Pis bestond al in de 15de eeuw.

  Er zijn veel legendes over Manneken Pis. Volgens één van deze legendes had een kleine jongen tegen de deur geplast van een heks die woonde op de plek waar nu nog steeds de fontein staat. De heks was zo kwaad dat zij de kleine jongen in een standbeeld veranderde. We zullen het nooit echt weten!

  Metro: Beurs

  Terug naar boven

  Kerk en plein van de Grote Zavel
  Kerk van de Grote Zavel

  De Kerk van grote Zavel werd in 1304 gebouwd door de kruisboogschutters van de stad. Het was toen niet meer dan een kleine kapel op het nog lege plein. In de 15de eeuw werd de kapel heropgebouwd en kende ze groot succes dankzij de aanwezigheid van tal van aristocratische figuren.

  Later groeit het plein en de omgeving uit tot één van de meest aantrekkelijke van Brussel en tot één van de lievelingspleinen van de Brusselaren. Daarnaast wordt deze kerk beschouwd als een schoolvoorbeeld van de gotische stijl in België.

  Openingstijden: doordeweeks geopend van 09.00 - 18.00, in het weekend van 10.00 - 18.00.
  Bus: 34,48,95 tot Grote Zavel 
  Entreeprijzen: De toegang is gratis.

  Terug naar boven

  Museé Horta
  Musée Horta

  Victor Horta was een van de oprichters van de Art Nouveau, een nieuwe architecturale taal die glas, ijzer, hout en andere organische materialen combineerde om zo tot ruimtelijke ruimtes te komen.

  Hij was verantwoordelijk voor de mooiste voorbeelden van Art Nouveau in Brussel, alhoewel sommige van zijn creaties werden vernietigd zoals zijn Maison du Peuple. Dat werd in 1965 gesloopt. Horta bouwde het huis waar het museum in is gevestigd op de rue Américaine. Dat was in de periode 1899-1901 en het fungeerde toen als zijn huis en studio.

  Openingstijden: Geopend van dinsdag tot zondag van 14.00 - 17.30.
  Entreeprijzen: €5,00
  Tram: 81, 82, 91 of 92 tot Ma Campagne

  Terug naar boven

  De Grote Markt
  De Grote Markt

  De Grote Markt is één van 's werelds mooiste stadspleinen. Elke toerist vindt het schitterend. De Grote Markt is in feite de grootste toeristische attractie van Brussel en is daarnaast ook nog eens heel belangrijk voor de plaatselijke economie. Duizenden mensen bezoeken het plein en zetelen zich daarna op één van de vele terrassen.

  Aan drie zijden staan prachtige gildehuizen met een kenmerkende barokke stijl. Het stadhuis vormt de vierde zijde van het marktplein. Al in het jaar 1200 stonden hier de lakenhal, de brood- en de vleeshal. De gilden stichtten hier hun verenigingshuizen.

  De huidige vorm kreeg het plein na het bombardement van de stad door de troepen van de Franse koning in 1695.

  De schitterendste, rijkst versierde en meest gefotografeerde kant van het plein is de noordwestzijde. Hier springt de veelvoud aan vormen van de verschillende huizen in het oog.

  Metro: Beurs

  Terug naar boven

  Jubelpark
  Jubelpark

  In 1880, bij de 50e verjaardag van de Belgische staat, ontstond een plan voor een ambitieus project: een park met grote, uit ijzer en glas opgetrokken expositiehallen, waarin de economische en industriele bloei zou worden getoond. Pas bij de 75e verjaardag kon het bouwwerk, het Jubelpark, daadwerkelijk worden voltooid.

  Het Jubelpark is in feite een bonte verzameling geschiedenis. Zo bestaat het uit een immens park, een paleis en meerdere musea. Bijzonder is de eclectische stijl. Verder vind je er schitterende voorwerpen die zijn gemaakt door grote kunstenaars.

  Openingstijden: Het park is het gehele jaar geopend.
  Entreeprijzen: De toegang is gratis.
  Metro: Mérode of Schuman

  Terug naar boven

  Théâtre de la Monnaie
  La Monnaie

  Het Nationaal Opera Huis is het toppunt van de Brusselse cultuur. Het grootste deel van de kunstsubsidies gaat naar dit fameuze instituut. Het schitterende interieur doet herinneren aan de prachtige geschiedenis. Recentelijk is een groot gedeelte grondig gerenoveerd.

  Het theater kan nu weer jaren mee. Er worden vooral voorstellingen gegeven door beroemde gezelschappen. Tegenwoordig moet je echt geluk hebben wil je een voorstelling bijwonen van zo'n beroemd gezelschap. Je moet weken, zo niet maanden van te voren reserveren.

  Openingstijden zijn afhankelijk van de voorstelling.
  Entreeprijzen zijn afhankelijk van de voorstelling.
  Métro: De Brouckère

  Terug naar boven

  Kinepolis
  Kinepolis

  Dit is de grootste bioscoop van de Benelux! Je kunt rustig zeggen dat het een echte megabioscoop is, want er zijn maar liefst 28 zalen in dit enorme complex. Het comfort niveau is extreem hoog. Zo hebben alle stoelen armleuningen en is de beeld- en geluidskwaliteit uitmuntend.

  Daarnaast is er het grootste IMAX scherm van heel Europa met surround sound effects. Je weet niet wat je meemaakt, alles lijkt gewoon echt!

  Openingstijden: afhankelijk van de films die draaien.
  Métro: Heysel

  Terug naar boven

  Beurs
  Beurs

  In 1873 ontstons deze 'tempel van het kapitaal' met Corinthische zuilen en een enorme koepel. De stenen guirlandes zijn zwaar van het fruit. Dikke cherubijnen met hamer en aambeeld, kruiwagen en schoppen stellen de nijverheid voor, ijdel pronken bijna naakte vrouwenfiguren in de nissen. Aan de top van het heelal staat in een driehoekigge timpaan een groep waarmee Belgie, symbolische geflankeerd door Handel en Nijverheid, als florerende natie is verbeeld.

  Metro: Beurs

  Terug naar boven

  David en Alice van Buuren Museum
  Van Buuren museum

  Het museum is gevestigd in het huis waar David en Alice van Buuren hebben gewoond. Het museum bestaat sinds 1973. David van Buuren was een fervent verzamelaar van kunst. Hij toverde zijn eigen huis om tot een museum.

  Na zijn dood besloot zijn vrouw, Alice van Buuren, om het huis om te toveren tot een permanent museum. De schilderijencollectie omvat werken uit de Middeleeuwen maar ook uit de moderne tijd. In feite zijn alle eeuwen vertegenwoordigd. Verder is er ook nog een schitterende tuin.

  Openingstijden: Huis en tuin zijn elke zondag geopend van 13.00 - 17.15, op maandag van 14.00 - 17.15.
  Entreeprijzen: Volwassenen: €10,00 en kinderen €5,00.

  Terug naar boven

  Koninklijk Paleis
  Koninklijk Paleis

  Ondanks de waardevolle voorgevel met klassieke zuilen, driehoekige timpaan en koepel, maakt het paleis maar een sobere indruk. Het stadspaleis is de plaats voor staatsontvangsten, conferenties en officiele festiviteiten. De privéresidentie van de koningbevindt zich in Laeken

  Tram: 92, 93, 94 tot paleizen
  . Di-zo van 10.30 tot 16.30

  Terug naar boven

  De Beenhouwersstraat
  De Beenhouwerstraat

  De Beenhouwerstraat draagt nog de middeleeuwse naam. De naam dateert uit de tijd dat in de straat de beenhouwers hun handel dreven. Vanwege het historische belang van de straat werd besloten om de straat een beschermde status te geven. Men werd verplicht om de gevels te restaureren. De Beenhouwerstraat is vandaag de dag dan ook rijk aan mooie 17de-eeuwse trapgevels en versierde deuren. Tegenwoordig staat de straat bekend als de ‘buik van Brussel’, een verwijzing naar de talloze cafés en restaurants, waaronder de Chinese, Griekse, Italiaanse en Indiase.

  Metro: Centraal Station

  Terug naar boven

  Sint-Hubertusgalerijen
  Hubertusgalerijen

  De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen is een van de meest chic winkelgalerijen van Europa. De galerij is gevestigd in een schitterend gebouw, met marmeren zuilen en een mooi glazen dak, op loopafstand van de Grote Markt. Hier tref je ouderwetse theesalons, stijlvolle boetieks, café-restaurants en ook een tweetal chocolaterieën.

  Metro: Centraal Station

  Terug naar boven

  Michielskathedraal
  Michielskathedraal

  Dit is één van de belangrijkste architectonische kostbaarheden van Brussel. Tegenwoordig verdwijnt ze helaas geheel tussen lelijke kantoorgebouwen. Al tussen 1225 en 1481 werd er aan het gebouw gewerkt. Het gebouw munt uit door de harmonische verhoudingen en de kathedraal is rijk versierd waarbij aan ieder detail ruime aandacht is geschonken

  Adres: St. Goedeleplein
  Openingstijden: ma-vr van 8-18 en za, zo van 8.30-18
  Metro: Centraal Station

  Terug naar boven